• Vianočné triednické aktivity

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 22.12. 2023, t.j. piatok budú prebiehať vianočné triednické aktivity. Všetci žiaci budú končiť 9:30 hod. Dochádzajúci žiaci /Turček, Sklené/ pôjdu na autobus 9:16 a /Turčianske Teplice/ pôjdu na autobus 9:47 /odchod spred školy/.  V tento deň nebude v prevádzke školská jedáleň ani školský klub detí.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Vedenie školy

          • Oznam 20.12. 2023

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 20.12.2023, t.j. streda bude školský klub detí v prevádzke do 15:00 hod. z organizačných dôvodov.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Súťaže

          • Ibobor, Všetkovedko, Pytagoriáda 3.,4.

            Do dnešného dňa sa žiaci prvého stupňa zapojili do troch súťaží, kde si preverili vedomosti, zručnosti, prácu s počítačom a všeobecný prehľad. 

            V informatickej súťaži Ibobor boli uspešné riešiteľky - Adelka Šarlinová a Adelka Mäsiarová - 4. ročník.

            Zvyšné súťaže budú vyhodnotené neskôr.

          • Tanečný krúžok

          • 07.12.2023 - Zvyky a tradície na Katarínu, na Ondreja a na Luciu

            Katarínska noc má veľkú moc... S tradíciami našich starých rodičov sa stretávajú deti v dnešnej dobe čoraz menej. Práve preto sme sa so žiakmi tanečného krúžku, ktorý pôsobí na našej škole rozhodli spolužiakom priblížiť tieto zvyky a tradície. Žiaci predviedli katarínske višovačky, čarovanie na svätého Ondreja a vymetanie zlých síl a choroby z príbytkov a ľudí  husím brkom "Luciami". Program spestrili ľudovými piesňami, ktoré si spolu s nimi zaspievali aj ich spolužiaci.

          • HAKUNA MATATA-beseda o deťoch v Afrike


          • Dňa 11.12.2023  sa na 1.stupni konala beseda s pani doktorkou M.Paločkovou.Porozprávala žiakom svoje zážitky z Afriky,kde sa starala o deti,ktoré boli tie najchudobnejšie.Na základe jej informácií si mohli žiaci porovnať podmienky života a vzdelávania u nás a v Afrike.

          • Mikuláš na 1.stupni

          • Aj tento rok k nám prišiel Mikuláš.Deti ho privítali  pásmom piesní a básní.Program sa Mikulášovi páčil,  preto všetky deti odmenil balíčkami.Prisľúbil,že ak budú poslúchať,príde aj budúci rok.

          • Žiadosť o poskytnutie dotácie dieťaťu ohrozenému sociálnym vylúčením

          • Vážení rodičia,

            v termíne do 05.01. 2024 môžete požiadať o poskytnutie dotácie dieťaťu ohrozenému sociálnym vylúčením v zmysle zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky na II. polrok školského roka 2023/2024 u pani Schmiedtovej /Spoločný obecný úrad Dubové/, tel. 0940 235 437. Môžete doniesť p. Schmidtovej vypísanú žiadosť, ktorú nájdete v odkaze pod touto novinkou.

          • Káčko Žilina

          • Klubové stredy v Káčku Žilina počas Vianoc (december program)-  Program pre mladých od 13-30 rokov. Všetky aktivity sú anonymné, bezplatné a dostupné. Káčko Žilina sídli  na ulici Kálov 9 (010 01 Žilina).

             

          • Sv. Ondrej - ľudové zvyky

          • Dňa 30. 11. 2023 v ŠA triede si žiaci pripomenuli, kto to bol svätý Ondrej a aké ľudové tradície boli v tento deň na Slovensku. Potom zohrievali a  liali olovo  do vody. Podľa toho na čo sa im stuhnuté olovo podobalo si veštili  budúcnoť. 

          • Divadelné predstavenie SPLEŤ

          • Dňa 14.11.2023 sa ôsmaci a deviatci zúčastnili divadelného predstavenia SPLEŤ v sále kultúrneho domu Turčianske Teplice. 

            „Buď sama sebou, lebo ostatní sú už obsadení“ v tomto duchu sa odohrával príbeh Veroniky a mladých ľudí z generácie, ktorá v súčasnosti patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Dej odrážal príbeh, kde je  dievča pre svoj pôvod, výzor, názory a postoje vystavené kyberšikane a rasizmu.

            Predstavenie bolo v závere obohatené o diskusiu s jej tvorcami ako i odborníkmi – psychologičkou z IPčka. Žiaci mali možnosť anonymne online formou položiť otázky na ktoré im bolo poskytnutá odpoveď.

            Veríme, že žiakom priniesla diskutovaná téma pohľad na život mladých ľudí, ich potreby, na inakosť a najmä nádej, že cesta pomoci existuje.

          • RECYKLOHRY

          • ZBER MOBILOV

            V mesiacoch október a november sme sa zúčastnili zberu mobilov,aby sme ochránili naše životné prostredie.Vyzbierali sme pekných 238 kusov.Najviac vyzbierali šiestaci :E.Hufková a L.Harkabuzová.Na prvom stupni najviac vyzbierali žiaci Š.A ,druháci a tretiaci.Všetci zúčastnení budú zaradení do žrebovania o hodnotné ceny.

          • Bubnovačka 2023

          • „Bubnovačka 2023“

            Dňa 20. novembra 2023 sa naša škola zapojila do akcie „Bubnovačka 2023“. Myšlienkou je symbolicky bubnovaním upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť v spoločnosti potrebu včasnej prevencie. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme prehliadať a nevnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Preto mottom bubnovačky je „Aby bolo deti lepšie počuť“. Bubnovačku rozbehlo v roku 2014 Centrum Slniečko, člen Koalície pre deti Slovenska, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 23 rokov. 

            Prečo bubnujeme práve v novembri? Tento mesiac je mesiacom viacerých dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa:

            • 18. november – Európsky deň ochrany detí pred sexuálnym zneužívaním,
            • 19. november – Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí,
            • 20. november – Svetový deň detí vyhlásený organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.
          • Káčko- Žilina a linky pomoci

          • Káčko funguje na princípe dohody cez Krízovú linku pomoci (www.krizovalinkapomoci.sk), na bezplatnom nonstop telefónnom čísle 0800 500 333 alebo prostredníctvom e-mailu:

            kackoza@ipcko.sk

            IPčko – Káčko Žilina adresa

            Kálov 9
            Žilina 
            011 01

             

            Káčko je kontaktným bodom pre ľudí v krízových životných situáciách a špecifickou krízovou službou. Je mostom, ktorý prepája linky pomoci: IPčko.sk, Krízovú linku pomoci (0800 500 333), Dobrú linku a osobnú psychologickú pomoc, o ktorú sa môžu ľudia v ťažkostiach oprieť.

             

            Za Káčkom stoja psychológovia z IPčka

            Sú to práve tí, ktorí v ňom poskytujú krízovú intervenciu a pomoc v akútnych životných situáciách. Pri tom všetkom je im nápomocná spolupráca s úžasnými ľuďmi z Nadácie Slovenskej sporiteľne.

            Káčko je jednoducho miesto, v ktorom môžu ľudia dostať odbornú pomoc, zažiť záujem, prijatie a pripraviť sa na nový štart.

            Odborníci z IPčka (internetová poradňa) sú vyškolení psychológovia a psychologičky, pripravení vypočuť si všetko, o čom chcú návštevníci Káčka anonymne a bezplatne hovoriť. Káčko je bezpečným miestom pre všetkých, ktorí sa doň rozhodnú vstúpiť. 

             

            Pre koho je Káčko určené?

            Káčko slúži na individuálne a diskrétne psychologické krízové kontakty s ľuďmi, ktorí prežívajú krízu. K dispozícii je odborník a priestor na riešenie aktuálnych krízových duševných a životných ťažkostí.

            Odborníci v Káčku poskytujú okamžitú, bezbariérovú a nestigmatizujúcu prvú psychologickú pomoc, ktorá je založená na nízkoprahových princípoch s maximálnym akcentom na diskrétnosť a anonymitu.

            Psychologická pomoc v Káčku je bezplatná, funguje krátkodobo a anonymne. Nenahrádza však psychoterapiu a ani vyšetrenia a liečbu u psychiatra a iného lekára.

             

             

             

          • LINKY POMOCI

          • Kontakty a linky pomoci

            Je dôležité,  aby  ste  sa  mohli  o niekoho  oprieť, porozprávať  sa  o svojich potrebách, problémoch, obavách, strachu, úzkosti, v prípadoch ohrozenia, zneužívania, domáceho násilia, neostávali na všetko sami. Sú tu pre Vás rodičia,  starí  rodičia,  kamaráti,  učitelia,  vychovávatelia,  psychológovia, rôzne  on-line  linky  pomoci,  kde  môžete  zadarmo  telefonovať,  písať, porozprávať sa s ľuďmi, ktorí Vám vedia pomôcť.

          • Zelená škola - environmentálny audit

          • V týždni od 6.11.2023 - 10.11.2023 prebieha na našej škole environmentálny audit programu Zelená škola na tému - VODA. Touto témou sa budeme zaoberať nadchádzajúce dva roky. Voda - ako nevyhnutná podmienka života je nepostrádateľná, preto sme si vybrali práve toto zameranie.

            Je vody veľa alebo málo? Vieme využiť všetky vodné zdroje? Čo sa stane s vodou po jej použití? Akú vodu okrem pitnej vieme v škole alebo domácnosti ešte využiť? Budeme pátrať a spoločne hľadať odpovede ešte na mnohé otázky a spoločne sa budeme snažiť nájsť a aplikovať spôsoby ako šetriť vodné zdroje a neplytvať touto vzácnou tekutinou.

            Otvára sa priestor aj na diskusiu u Vás  doma - v rodine - o tom, prečo je voda taká dôležitá, ako vieme šetriť vodou v domácnosti, vieme využiť  dažďovú vodu? Je šetrnejšie kúpanie alebo sprchovanie? Umývanie riadu ručne alebo v umývačke riadu?

            Odovzdajte Vaše návrhy, postrehy, postupy ako neplytvať vodou prostredníctvom Vašich detí. Každý nápad je vítaný.

            Žijeme v krajine, kde máme ohromné šťastie, ktoré spočíva v tom, že kedykoľvek, keď otočíme kohútikom tečie pitná voda, obrovské množstvo ľudí nezažije túto pre nás samozrejmosť za celý svoj život. Preto spoločne robme všetko pre to, aby to tak ostalo a snažme sa túto "samozrejmosť" rozšíriť aj medzi ľudí, ktorým nie je dopriata.

            S pozdravom AK

          • Hovorme o jedle 2023

          • Aj na druhom stupni sme absolvovali súťažno-vzdelávací projekt Hovorme o jedle. Ako už z názvu vyplýva -  ústrednou témou tohto projektu sú potraviny, zdravé - nezdravé jedlá, zdravý životný štýl... No nielen to. Od malička učíme deti, že je potrebné jesť zeleninu, ovocie. Mrkva je dobrá na zrak, pi mlieko - aby si mal silné kosti, keď nebudeš jesť zeleninu - nenarastieš ... Tieto poznatky sa v deťoch/žiakoch snažíme prehlbovať, ale snažíme sa aj , aby si v dnešnej dobe konzumu a ponuky obrovského množstva potravín, vedeli nájsť také, ktoré nielen dobre chutia, ale sú prospešné pre ich zdravie a kvalitný vývin. Je dôležité vedieť čítať z obalu potravín , aby sme vedeli, či si kupujeme niečo čo nám prospeje, alebo len skryté tuky, cukry a palmový olej v peknom obale.

            Netreba zabúdať, že za každým jedlom - potravinou sa ukrýva nespočetné množstvo zdrojov, ktoré sú potrebné na ich produkciu, či už je to samotná pôda, voda, pohonné hmoty  a v neposlednom rade ľudská práca.

            Naučme sa preto vážiť si každé sústo, každý dúšok vody, každú skrytú prácu, stojacu za ich výrobou. 

            Naučme sa neplytvať a naučme to aj našu budúcnosť - naše deti.

             

            Aktivity ktoré sme zrealizovali:

            krájanie a šúpanie zemiakov (tie nám naše milé pani kuchárky upiekli), KAHOOT!, výstava zeleniny, Greek salad - Grécky šalát na hodine angličtiny, pôvod ovocia, ochutnávka exotického ovocia, kompót zo školských jabĺk, banánový - ovocný klavír s využitím mikro:bitu, test mliek, laktózová intolerancia, varenie krupicovej kaše, slovenské sladkovodné ryby, rôzne druhy mäsa, testovali sme šunku, rovesnícke vyučovanie - potravinová pyramída, beseda s trénerom a výživovým poradcom, spoločné cvičenie, tvorenie básní ...

             S pozdravom AK

             

          • Linka detskej dôvery

          • Linka detskej dôvery   

            – telefonická a internetová poradňa pre deti a rodičov, ktorí sa chcú porozprávať alebo poradiť o akomkoľvek probléme, ktorý ich trápi. Hovory uskutočňujú skúsení psychológovia a sociálni pracovníci.

            Poskytujú pomoc prostredníctvom:

              •  telefónu (0907 401 749 – pracovné dni od 8:00 do 20:00), telefónne číslo je spoplatňované podľa cenníka operátora.
              • e-mailu (odkazy@linkadeti.sk)-  poradenstvo je bezplatné.
              • chatu (pracovný deň od 08:00 do 19:00)  
              • skype (linkadeti)- Linka detskej dôvery využíva program Skype v čase telefonickej poradne a len na hlasové služby, bez web kamery. Cez Skype LDD neuskutočňuje konferenčné hovory, ani e-mailové poradenstvo, či chat.
      • Zvonenie

      •  
        • 1. hodina              8:00 -   8:45
        • 2. hodina              8:50 -   9:35
        • 3. hodina              9:50 - 10:35
        • 4. hodina            10:40 - 11:25
        • obedná prestávka
        • 5. hodina            11:55 - 12:40
        • 6. hodina            12:45 - 13:30
        • 7. hodina            13:35 - 14:20  
             
         
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje