• Dejepisná olympiáda

          • Tento školský rok bol o dejepisnú olympiádu na našej škole záujem. Školského kola v decembri sa zúčastnilo až 28 žiakov, pričom 5 postúpili do okresného kola: Timka Ondrišová, Eliška Krčmáriková, Viki Fabulová, Aďka Šarlinová a Maťo Kupčuliak. V Tepliciach sa najlepšie darilo Aďke Šarlinovej, ktorá svoju kategóriu vyhrala a postúpila do krajského kola, Timka Ondrišová získala pekné 2. miesto. Ostatní neboli úspešnými riesiteľmi, všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

          • Vychádzka do lesa

          • Dňa 2. februára 2024 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili vychádzky do prírody. Zameranie našej vychádzky bolo "pomoc zvieratám počas zimy". Zvieratám sme zaniesli do kŕmidla seno, jabĺčka, mrkvu, zemiaky a gaštany. V lese sme pozorovali stopy zvierat a stromy v okolí krmelca.  Aj keď táto zima nie je bohatá na snehovú nádielku, aspoň sme si užili pobyt na čerstvom vzduchu. Cestou späť sme našli prírodný ľad, na ktorom sme sa vyšantili a pošmýkali. Vychádzka  iste potešila nielen nás, ale aj zvieratá, keď našli dobroty, ktoré sme im do lesa zaniesli.

          • Lyžiarsky výcvik

          • V týždni od 22. do 26. 2. sa žiaci 7. a 8. ročníka zúčastnili lyžiarskeho výcviku. Spočiatku to nevyzeralo veľmi nádejne, no pod vedením zodpovedných inštruktorov sme denne pozorovali malé pokroky. Nakoniec každý novopečený lyžiar zlyžoval vytýčený cieľ. Pevne veríme, že nadobudnuté zručnosti budú využívať aj naďalej.

          • Screeningové vyšetrenie zraku

          • Ak máte záujem o screeningové vyšetrenie zraku, náhlaste záujem triednemu učiteľovi do 09.02. 2024.

            Epidémia krátkozrakosti:  Na základe svetových štúdií bude na svete do roku 2050 každý druhý človek krátkozraký, charakterizujú to názvom Epidémia myopie. Táto informácia je pre zdravotníctvo veľmi znepokojujúca, pretože vysoká krátkozrakosť spôsobuje ťažké očné ochorenia(šedý zákal, odlúpenie sietnice, zelený zákal..) ktoré môžu viesť až k slepote. Krátkozrakosť vzniká už v predškolskom a v rannom školskom veku, a preto by sme chceli ako spoločnosť očná optika, ktorá disponuje prístrojom na meranie zraku, touto cestou pomôcť rodičom, deťom a tiež aj pedagógom odhaliť takýto typ poruchy.

            Chcem len pripomenúť, že v prípade, že očná porucha nie je vykorigovaná sa z detí stávajú úplne iní jedinci. Sú plaché alebo opačne hyperaktívne, neposlušné vydobíjajúce si postavenie a tak kompenzujú , že nevidia. Korigované dieťa je teda dobrá správa aj pre učiteľov, pretože dieťa vníma realitu tak, ako zdravý človek. Zapája sa do aktivít, rozumie textu, začne viac rozvíjať kognitívne funkcie.

             Čo k tomu potrebujeme?

            Škola len zabezpečí tmavý priestor, jeden stôl, stoličku a zoznam žiakov, ktorí sa idú merať. Ideálne zabezpečiť personál, ktorý bude pomáhať pri organizácii s deťmi (volať ich z tried k meraniu). Deti sú veľmi jednoducho a rýchlo zmerané(cca 2min/dieťa).

            Koľko to stojí?

            Toto meranie stojí 8€ , ktoré si hradia rodičiapretože ho neprepláca zdravotná poisťovňa. Peniaze je potrebné vyzbierať ku dňu merania.

            Čo sa meraním dá odhaliť?

            Meranie odhaľuje krátkozrakosť, ďalekozrakosť, zle zakrivenú rohovku alebo šošovku (astigmatizmus), škúlenie, šedý zákal, porovnáva veľkosť zreníc

            Ako to prebieha ?

            Deti sa odmerajú prístrojom cca z 1m. Ide o neinvazívne meranie. Deti dostanú výsledky poštou do školy, v ktorých ich v prípade podozrenia na dioptrickú chybu, odporučíme na odborné vyšetrenie k očnému lekárovi.

          • Klzisko - Turčianske Teplice

          • Športové aktivity na klzisku v Turčianskych Tepliciach

            Dňa 02.02.2024 boli žiaci 1. a 4. ročníka na klzisku v Turčianskych Tepliciach. Deti do rána tŕpli, aby im vyšlo počasie. Niektorí boli na takomto klzisku prvýkrát, niektorí stáli na korčuliach prvýkrát. Potešilo nás, že celá ľadová plocha patrila iba nám. Deti sa do sýtosti vyšantili, niektorí aj popadali, ale všetci mali obrovskú radosť a deň ohodnotili 10 z 10. Bola to vydarená akcia a radi si ju zopakujeme znova.

          • OK v stolnom tenise

          • Dňa 26.1.2024 sa v stolnotenisovej hale v Turčianskych Tepliciach konalo OK žiakov a žiačok. Naši žiaci v zložení Bagcéco D., Kupčuliak M., Roba T. a Kmeť M..O prvé miesto bojovali so žiakmi Teplického áčka, ale nakoniec prehrali a umiestnili sme sa na 2.mieste. Dievčatá v zložení Gregorová D., Sujová V. a Majerčáková V. sa umiestnili tiež na 2. mieste. Gratulujeme.

          • Pytagoriáda

          • Do matematickej  postupovej súťaže, ktorá sa uskutočnila v decembri boli zapojení aj žiaci 3. až 8. ročníka našej školy. Medzi úspešných riešiteľov z 3. ročníka patrili Marek René Bugoš, Amy Muchová, Júlia Jurášiková a Viktorie Hrčkuľáková. Spomedzi štvrtákov bol najúspešnejší Ján Kollár a piatakom sa darilo najmä Adamovi Golhovi a Kristíne Matlovej. Podrobnejšie informácie sú uvedené na stránke školy v časti Súťaže 2023/2024.

            Všetkým účastníkom a najmä úspešným riešiteľom gratulujeme  a prajeme veľa úspechov v okresnom kole Pytagoriády.

          • Súťaž Všetkovedko

          • VŠETKOVEDKO je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. – 4. ročníka základných škôl. Do tejto súťaže sa zapojili aj niektorí žiaci 1., 2,, 3. a 4. ročníka našej školy, kde si mohli overiť svoje vedomosti zo všetkých  oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli: vlastivedu, prírodovedu, slovenský jazyk a literatúru, matematiku, anglický jazyk, informatickú, dopravnú, hudobnú a výtvarnú výchovu. V tejto súťaži museli hlavne  predviesť svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok. 

            Veľmi dobre sa zhostili uvedených úloh hlavne naši najmladší žiaci - prváci. Titul "Všetkovedko" získali Viki Matlová, Nicolas Leitgeb, Matúš Vojvoda, Leo Reichl, Snizhana Kaldikova všetci z 1. ročníka a Ján Kollár zo 4. ročníka. Titul "Všetkovedkov učeň" získali Mia Popracová  z 1. ročníka, Július Balog, Paulína Rebrová a Nikola Valková všetci z 2. ročníka. Taktiež žiaci z 3. ročníka Júlia Jurášiková, Amy Muchová, Juraj Jakub Karas, Anette Leitgebová a žiaci 4. ročníka Adela Mäsiarová, Lea Miťková, Šimon Sýkora, Nikola Timeková, Peter Karas.

             

             

          • Návšteva predškolákov v prvom ročníku

          • Dňa 26.01.2024 medzi prváčikov zavítali predškoláci. Spoločne sa ocitli vo svete Harryho Pottera, keď ich čarovný klobúk rozdelil do tímov - Bystrohlav, Bifľomor, Slizolin a Chrabromil a museli spoločne riešiť rôzne úlohy.

            Na začiatku varili spolu elixír premeny - museli si spoločne s prvákmi prečítať slová z tabule a zo slov pred sebou vybrať presne tie isté. Bola to náročná úloha, ale popasovali sa s ňou veľmi dobre.

            Potom museli hľadať  a vyberať z geometrických útvarov iba určený útvar, pre predškolákov to bola ľahká úloha, hravo si s ňou poradili.

            Nemohli sme zabudnúť ani na "METLOBAL", kde sa popasovali s metlami a loptičkami, ktorými museli obchádzať okolo stoličiek. Najrýchlejší tím získal dokonca zlatú strelu.

            Nakoniec si vyfarbili Herryho Pottera a túto poslednú úlohu splnili brilantne.

            Všetky tímy pracovali s plným nasadením a navzájom sa vždy pekne povbudzovali, verím, že si takúto akciu zopakujeme aj nabudúce.

             

             

             

          • Šaliansky Maťko, Vajanského Martin

          • V mesiaci január sa konali školské kolá recitačných súťaží.

            Súťaž Šalianksky Maťko je zameraná na prednes povestí. Žiaci 2.,3. a 4. ročníka vystúpili so svojimi ukážkami slovenských povestí. Deťom sa ukážky veľmi páčili, ale aj napriek tomu tento rok nemáme postupujúceho do okresného kola.

            Vajanského Martin je recitačná súťaž v poézii a próze. Zapojili sa do nej žiaci 2.,3. a 4. ročníka. Ukážky, ktoré predniesli, boli od našich súčastných autorov. Viac ukážok bolo z kategórie poézia.

            Najpútavejšie prednesy mali títo žiaci:

            3. ročník - Anetta Leitgebová, Eliška Adamišová, Amy Muchová a Juraj Jakub Karas.

            4. ročník - Adelka Mäsiarová, Lea Miťková.

          • Online večerná škola

          •  

             Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch ponúka online podujatie:

             

            Pomoc pri sebapoškodzovaní. Pomoc a podpora odborníkov z pomáhajúcich profesií mladým ľuďom, ktorí sa sebapoškodzujú“, ktoré sa bude konať 25.1.2024 (štvrtok); 17:30 – 19:00 hod.

             

            O večernej škole sa môžete informovať aj prostredníctvom Facebook podujatia: https://fb.me/e/1RfVmIDAu

             

            Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/89536139539

             

             V online večernej škole “Pomoc pri sebapoškodzovaní” sa dozviete o tom, čo sebapoškodzovanie je, prečo si ho mladí ľudia zvolia ako možnosť zvládania ťažkostí, aké existujú možnosti pomoci pre mladých ľudí, ktorí sa sebapoškodzujú, a čo môžete pre nich urobiť Vy, ktorí ste im blízko.

            Dozviete sa: 

            Čo to sebapoškodzovanie vlastne je?

            Prečo sa to deje - príčiny a dôvody?

            Čo prežíva mladý človek, ktorý sa sebapoškodzuje?

            Čo si môžete všimnúť?

            Ako správne reagovať, pristupovať a komunikovať s mladým človekom, ktorý sa sebapoškodzuje?

            Aké sú nástroje a metódy pomoci?

            Ako a kde hľadať pomoc pre dospelých aj pre mladých ľudí?

          • Stretnutie detí s INNOU

          • Dňa 15.02. 2024 sa žiaci 1. stupňa zúčastnia vystúpenia "Ja som INNA"  v SCVČ Koštany nad Turcom.

            Predstavenie Ja som Inna, rozpráva dojímavý príbeh o samote, prekonávaní strachu z ľudí a hľadaní dôvery v súčasnom svete. 

          • Ochrana mäkkých cieľov na školách

          • Vážení rodičia,

            obvodné oddelnie policajného zboru Turčianske Teplice nás informovalo, že v rámci "ochrany mäkkých cieľov na školách" bola naša škola pridelená príslušníkovi policajného zboru npráp. Marekovi Polonymu.

            V prípade zistenia akýchkoľvek informácií, alebo zistenia skutočností, že sa jedná o protiprávne konanie zo strany či už žiaka alebo návštevníka školy, posuniete tieto informácie príslušníkovi PZ.

            Kontaktné údaje na Obvodné oddelenie PZ Turčianske Teplice, t. č: +421/961463805, 043/4922333, email: oomt.tr@minv.sk, ako aj kontaktný email: marek.polony2@minv.sk,  email: chranimedeti@minv.sk.

             

            Čo sú mäkké ciele?

            Aj napriek tomu, že slovné spojenie mäkký cieľ doposiaľ nemá oficiálnu definíciu, v bezpečnostných kruhoch sa pod takýmto pojmom označuje miesto s vysokou koncentráciou osôb, ktoré je ľahko prístupné a zároveň musí byť splnená podmienka nízkeho zabezpečenia proti prípadnému útoku. Príkladom môžu byť školy, nákupné centrá, hotely alebo aj športové a kultúrne podujatia.

            Naopak miesta označované ako „tvrdé ciele“ sú miesta s vysokým stupňom zabezpečenia ako napr. vládne budovy, vojenské objekty, banky a pod.

             

             

             

             

          • RECYKLOHRY-Rovnováha

          • Vianočná úloha  recyklohier bola zameraná na zamyslenie sa, koľko času trávime pri televízore, hraní počítačových hier a hlavne písaním sms.Prevažovať by mali vzájomné rozhovory, aktivity v prírode, čítanie kníh,  šport...Žiaci kreslili obrázky, na ktorých vyjadrili, čo najradšej robia vo voľnom čase.

             

          • Finančná gramotnosť

          • Dňa 18. 12. 2023 žiaci špeciálnych tried mali netradičnú hodinu matematiky. Vďaka pani Nataši Terekovej z OZ Kvitnúca nádej, ktorá žiakom dala darčekové poukážky v hodnote 15 eur do obchodného reťazca Billa Turčianske Teplice sa táto hodina matematiky zameraná na finančnú gramotnosť, počítanie s kalkulačkou mohla uskutočniť.

          • Vianočné tvorenie

          • Dňa 11. 12. 2023 ŠA triedu navštívili klienti CSS Horný Turiec, Turčianske Teplice spolu s terapeutkami a spolu s našimi žiakmi vyrábali vianočné ozdoby.

          • Vianočné triednické aktivity

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 22.12. 2023, t.j. piatok budú prebiehať vianočné triednické aktivity. Všetci žiaci budú končiť 9:30 hod. Dochádzajúci žiaci /Turček, Sklené/ pôjdu na autobus 9:16 a /Turčianske Teplice/ pôjdu na autobus 9:47 /odchod spred školy/.  V tento deň nebude v prevádzke školská jedáleň ani školský klub detí.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Vedenie školy

          • Oznam 20.12. 2023

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 20.12.2023, t.j. streda bude školský klub detí v prevádzke do 15:00 hod. z organizačných dôvodov.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Súťaže

          • Ibobor, Všetkovedko, Pytagoriáda 3.,4.

            Do dnešného dňa sa žiaci prvého stupňa zapojili do troch súťaží, kde si preverili vedomosti, zručnosti, prácu s počítačom a všeobecný prehľad. 

            V informatickej súťaži Ibobor boli uspešné riešiteľky - Adelka Šarlinová a Adelka Mäsiarová - 4. ročník.

            Zvyšné súťaže budú vyhodnotené neskôr.

          • Tanečný krúžok

          • 07.12.2023 - Zvyky a tradície na Katarínu, na Ondreja a na Luciu

            Katarínska noc má veľkú moc... S tradíciami našich starých rodičov sa stretávajú deti v dnešnej dobe čoraz menej. Práve preto sme sa so žiakmi tanečného krúžku, ktorý pôsobí na našej škole rozhodli spolužiakom priblížiť tieto zvyky a tradície. Žiaci predviedli katarínske višovačky, čarovanie na svätého Ondreja a vymetanie zlých síl a choroby z príbytkov a ľudí  husím brkom "Luciami". Program spestrili ľudovými piesňami, ktoré si spolu s nimi zaspievali aj ich spolužiaci.

      • Zvonenie

      •  
        • 1. hodina              8:00 -   8:45
        • 2. hodina              8:50 -   9:35
        • 3. hodina              9:50 - 10:35
        • 4. hodina            10:40 - 11:25
        • obedná prestávka
        • 5. hodina            11:55 - 12:40
        • 6. hodina            12:45 - 13:30
        • 7. hodina            13:35 - 14:20  
             
         
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje